لوح فشرده مجموعه نشست “اعتماد اجتماعی در ایران” حاوی فاتیل تصویری این نشست هاست.
اعتماد اجتماعی از پیششرطهای کلیدی برای حفظ موجودیت جامعه است و برای حل مسائل اجتماعی ضروری مینماید، زیرا باعث شکلگیری آرامش و امنیت روانی میشود و برای تحرک اقتصادی و افزایش مشروعیت نظام سیاسی و اجتماعی ضرورت دارد. اعتماد پیشبینی و کنترل دنیای انسانی را ممکن میکند و به ما امید و اطمینان میدهد که میتوانیم تصمیمگیری و برنامهریزی کنیم.
وقتی اعتماد عمومی به افراد و نهادها- از همسایهها و قوموخویش گرفته تا سازمانهای خردوکلان- آسیب ببیند، مردم بدبین و سرخورده میشوند و کمتر تمایل خواهند داشت که در روابط اجتماعی، سرمایههای مالی و عاطفی و فرهنگی خود را هزینه کنند.
بیاعتمادی باعث شکلگیری بدبینی و دشمنی در روابط اجتماعی میشود. بیاعتمادی اجتماعی، بهدلیل کجکاریهایی که در نهادهای اجتماعی بهوجود میآورد، مسائل اجتماعی ساده را به بحرانهایی بزرگ تبدیل میکند و باعث میشود که حتی بهترین راهکارها درزمینة حلوفصل مسائل اجتماعی ناکام بماند.
بنابراین، نباید آمارهایی را که بیانگر کاهش اعتماد اجتماعی در ایران است، نادیده گرفت. اعتماد اجتماعي، بهدلیل نقش مهم آن در روابط بین مردم و حكومت و نهادها و گروههاي واسطه، اختلال در تعاملات اجتماعي را كاهش ميدهد و بنابراین، ارتباطی تنگاتنگ و دوسویه با مفهوم سرمایة اجتماعی دارد.
بهاینترتیب، باتوجهبه اهمیت اعتماد اجتماعی، مسئولان مؤسسة رحمان- که هدفش مطالعه و پژوهش در حوزة مسائل و آسیبهای اجتماعی است- تصمیم گرفتند تا به موضوع اعتماد اجتماعی بپردازند و ابعاد گوناگون آن را بحث و بررسی کنند.
مجموعه نشست “اعتماد اجتماعی در ایران” در فاصله زمانی مرداد تا بهمن ماه 1394 برگزار شد. عناوین سخنرانی ها بدین شرح است:
- سخنرانی دکتر ناصر تقویان، با عنوان «آیندۀ سرمایۀ اجتماعی دانشگاهیان»، مرداد 1394
- سخنرانی آقای امیرمعین نیکزاد لاریجانی، با عنوان « فرهنگ اعتماد در عصر مشروطه»، مهر1394
- سخنرانی دکتر هادی خانیکی،با عنوان «تحول ساختار رسانه و مسالۀ اعتماد اجتماعی»، آذر 1394
- سخنرانی دکتر نعمتالله فاضلی، با عنوان «اعتماد به عنوان مسالۀ فرهنگی معاصر ایران»، دی 1394
- سخنرانی دکتر حسین راغفر و دکتر علی دینی ترکمانی، با عنوان « افول اعتماد اجتماعی؛ علت ها، پیامدها و راهکارها»، بهمن 1394
برای تهیه لوح فشرده مجموعه نشست “اعتماد اجتماعی در ایران” با دفتر موسسۀ رحمان تماس بگیرید.