“مردمسالاری و امید اجتماعی” عنوان سخنرانی رحیم نوبهار در همایش علمی امید اجتماعی در ایران بود.
دکتر رحیم نوبهار استاد دانشگاه، در ابتدا به سابقه دیرین ذهنیت ایرانیان مسبت به جایگاه پررنگ نهاد دولت و قدرت اشاره داشت و مدعی شد این مسئله باعث شده است تا توان اجتماعی در کشور ما به فراموشی سپرده شود. در همین راستا ایشان از تلاش دکتر معین و همراهانشان در تاسیس موسسه رحمان تقدیر کرده و آن را مصداق حرکت در مسیر اصلاح ذهنیت غالب جامعه دانست چرا که از بستر قدرت به بستر جامعه بازگشته اند.
در ادامه نوبهار به تشریح دموکراسی و مردمسالاری پرداخته و به تاکید بر آزادی، برابری، برادری و حکومت قانون در دموکراسی اشاره کرد. وی در ادامه افزود به نظر می رسد این عناوین ارتباط مستقیمی با مفهوم امید ندارند، اما می توان در تعبیری دموکراسی را بستری دانست که تحقق شعار امید را محتمل می سازد.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه به نارسایی های دموکراسی در ایران پرداخت. وی مسئله نظارت بر انتخابات و تایید صلاحیت ها، وجود نگاهی در برخی ارکان حاکمیت که انتخابات را تهدید (و نه فرصت) می داند، ایجاد محدودیت های فراوان در فرایند پیش از تبلیغات انتخاباتی و مناظرات، نقص نهاد های نظارتی بر ارکان حکومت و هنچنین فقدان یا کمبود قوانین حمایتی در خصوص نهادهای مردم نهاد و اجتماعی را از جمله مهمترین آسیب های دموکراسی در ساختار سیاسی ایران دانست. نوبهار در ادامه این مسائل را از جمله عواملی دانست که موجب کاهش امید اجتماعی در ایران شده است. موانع مهمی که باعث می شود امید مردم به اصلاح و تغییر رو به مثبت در جامعه به شدت کاهش یابد.
*** متن کامل سخنرانی “مردمسالاری و امید اجتماعی” در کتاب «امید اجتماعی؛ چیستی، وضعیت و سبب شناسی» به چاپ رسیده است.