کتاب “دولت و تجربههای مدنی در ایران” پژوهشی است با محوریت آیین نامه تشکلهای مردمنهاد، مصوب هیئت وزیران 1395.
در این کتاب که به کوشش جمعی از پژوهشگران چون: فاطمه مقدسی، رضا امیدی، جلال کریمیان، الهه نوری، مریم آشور، فضه کاشی، خیام عزیزی مهر تهیه شده است می خوانید:
“مشارکت اجتماعی” پیوندی وثیق با توسعه دارد. در جوامعی که فعالیتهای مردمنهاد و بخش خصوصی مجال کمتری مییابند، توسعه نیز به تعویق میافتد و دولت روز به روز فربهتر و فاصله مردم با حاکمیت بیشتر می شود. گفتمان جامعه مدنی و حقوق شهروندی از نیمه دهه 70 در ایران شکل گرفت و پس از آن فراز و فرودهای بسیاری را پشت سر گذاشت. آییننامهها و لوایح بسیاری در این سالها درباره سازمانهای غیر دولتی فراهم شده ولی همچنان به نظم و توسعه مورد نظر منتج نشده است.
کتاب پیشرو حاصل پژوهشی است که موسسه رحمان به عنوان سازمانی غیر دولتی در حوزه پژوهشهای اجتماعی از سال 1393 آغاز کرد و طی آن به بررسی نقاط ضعف و مسائل اساسی مرتبط با قوانین و ملزومات نهادهای مدنی پرداخت. این پژوهش با محوریت “آییننامه تشکلهای مردمنهاد- مصوب هیئت وزیران 1395” و بر اساس فعالیت نهادهای مدنی در ایران در شاخههای محیط زیست آسیبهای اجتماعی، کودکان، زنان و … تهیه شده است.
موسسه رحمان به بررسی قوانین مربوط به سازمان های مردم نهاد و غیر دولتی در کشورهای مختلف روی آورده و با فعالان چنین سازمان هایی در حوزه های گوناگون هم چون محیط زیست، کودکان، زنان و … مصاحبه هایی صورت داده است تا نحوه تعامل دولت با این سازمان ها، چالش ها و مسائل اساسی پیش روی آن ها، تعامل چنین موسساتی با یکدیگر و … را مورد بررسی قرار دهد و دیدگاه فعالان این سازمان ها را بازتاب کند تا زمینه گفتگوی موثر میان سازمان های غیر دولتی و دولت فراهم گردد.
کتاب دولت و تجربههای مدنی در ایران توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه در سال 1396 منتشر شده است.
*** برای تهیه این کتاب به اینجا مراجعه کنید.