آنچه در کتاب” وضعیت اجتماعی کودکان در ایران” خواهید دید

جدید ترین گزارش تهیه شده توسط موسسه رحمان با عنوان ” وضعیت اجتماعی کودکان در ایران” توسط انتشارات آگاه به صورت کتابی مدون و منتشر شده است. این کتاب با همین عنوان از شهریور ماه 1397 در کتابفروشی ها قابل عرضه می باشد.

در سال 2012 ” واحد سیاست ها و راهبرد های صندوق کودکان سازمان ملل” راهنمایی منتشر کرد که رویکرد جدیدی را با نام رویکرد ” حق محور و عدالت نگر” به تحلیل وضعیت کودکان و زنان معرفی و توصیه می کرد. از آنجا که صندوق کودکان ملل متحد سازمانی حق محور حول پیمان نامه حقوق کودک است، می توان دریافت که تفاوت این رویکرد با نمونه های پیشین در افزودن رویکرد عدالت نگر به موضوع تحلیل وضعیت کودکان است.

در این رویکرد جدید نه تنها خود عدالت به عنوان یکی از حقوق پایه مطرح می شود، معنای ایده آل مد نظرش نیز برآمده از اصول پایه پیمان نامه آن است که طبق آن، همه کودکان باید فرصت برابر برای بقا، رشد، مشارکت و دستیابی به همه ظرفیت های تکاملی نهفته خود داشته باشند و در این مسیر لازم است تا نابرابری های قابل اجتناب؛غیر منصفانه، غیر ضروری و بشر ساخت از میان برداشته شود. لذا از این پس نباید صرفا به بهبود میانگین شاخص های توصیف کننده وضعیت کودکان اکتفا کرد، بلکه باید به دنبال بهترین توزیع ممکن در میان گروههای مختلف جنسی، قومی، مذهبی، مکانی، طبقاتی و … بود.

فارغ از ملاحظات تاریخی و سیاسی حاکم بر جهان معاصر، عدالت از دوران باستان تا کنون همواره دغدغه بخشی از متفکران و داعی برخی حاکمان در سرزمین ما نیز بوده است. در کتاب ” وضعیت اجتماعی کودکان در ایران ” ، اگرچه مستقیما به مباحث نظری و فلسفی پیرامون عدالت پرداخته نشده است. تلاش شده  تا با نگاه از دریچه نابرابری به وضعیت کودکان در یک دهه اخیر ( فاصله بین سال های 1384 تا 1394 ) شواهدی برای بحث های آتی به دست آید.

برای طراحی چارچوب موضوعات این گزارش دو مبنا مد نظر قرار گرفته است:

نخست، حقوق بنیادی مصرح در پیمان نامه حقوق کودک شامل بقا، سلامت، آموزش، محافظت و هم چنین مد نظر قرار دادن فهرستی از گروههای نابرخوردار و آسیب پذیر یا آسیب دیده کودکان. به شرح زیر:

  • حقوق در پیمان نامه، حق بقا، حق سلامت، حق آموزش، حق محافظت،

دوم مروری بر علل و پیامد های مرتبط با موضوع گزارش بر اساس شواهد پژوهشی و در مواردی نظرات کارشناسی ارائه می شود و نهایتا در بخش پایانی پاسخ های موجود به این مساله اعم از قوانین و سیاست ها یا اقدامات و مداخلات در بخش  های مختلف دولتی و غیر دولتی بر شمرده می شود.

این گزارش شامل حدود 15 مقاله در این حوزه می باشد. و جمعی 16 نفره اقدام به بازخوانی مقالات مربوطه نمودند و هر کدام پیشنهادات خود را جهت هر چه بهتر شدن مقالات ارائه داده اند. مدیریت این پروژه بر عهده پیام روشنفکر به سفارش موسسه رحمان است. امید است حاصل این کار در بهبود وضعیت جامعه به کار آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
اشتراک گذاری